Fruška gora

Jedno od naših omiljenih izletišta, nacionalni park Fruška gora, je sjajna za početnike u planinarenju. Ima bezbroj staza, različite težine, sa usponom i bez uspona, sa prelepim vidikovcima i još lepšim jezerima. Ako vam nije do planinarenja,  Fruška gora je idealna za izlet, možete da prošetate sa svojim psima, a možete i da ponesete piknik korpu i uživate u ručku na čistom vazduhu. Imate bezbroj opcija za boravak u prirodi i to je najveća čar nacionalnog parka Fruška gora.

Pogled na Novi Sad sa Fruške gore

Pogled na Novi Sad sa Fruške gore

Planina Fruška gora prostire se na 255  km², a najviši vrh je Crveni Čot na 539 mnv. Deo planine proglašen je 1960. za nacionalni park i tako je postao prvi koji je dobio tu titulu. A kako i ne bi kad ima vrlo bogatu floru i faunu, sa preko 1500 vrsta biljaka i preko 400 vrsta raznih životinja. Jedne od većih su šakal, divlja mačka, jelen i srna. Na Fruškoj gori ima i 16 veštačkih jezera, idealne za letnji boravak pored vode. 


Nala Iriški Venac Spomenik Sloboda.jpg

Najpoznatija izletišta su Iriški venac, Stražilovo, Zmajevac, Andrevlje, Borkovac, Popovica, Brankovac. U ovom tekstu pričaćemo o Iriškom vencu. Nalazi se na 502. metru nadmorske visine, Idealan je za jednodnevne izlete, lako je dostupan, nalazi se na raskrsnici puteva, ima veliki parking, restoran i mesta za piknike. Ima nekoliko staza, pa na koju god stranu da krenete nećete pogrešiti. Mi smo prošetali do spomenika “Sloboda”, i odatle krenuli u šetnju. 

Spomenik je podignut 1950. godine u znak sećanja na sve Vojvođane koji su poginuli u antifašističkoj borbi u Drugom svetskom ratu.

Neposredno pored spomenika “Sloboda” videćete table o stazama koje baš ovde počinju. Mi smo se odlučili da krenemo put staze za Paragovo čije markacije počinju odmah kod spomenika.

Staze za Paragovo i manastire Staro i Novo Hopovo

Staze za Paragovo i manastire Staro i Novo Hopovo

Fruška gora makadamski put.jpg

Kada smo stigli do makadamskog puta nastavili smo njim do vidikovca “Iriški venac”. Dok smo se mi peli na vrh osmatračnice, Nali su pravila društvo deca koji su je pošteno izmazili. Nala nikad ne propušta priliku da je prolaznici pomaze ili se poigraju sa njom.

Fruška gora vidikovac iriški venac.jpg

Za to vreme mi smo uživali u pogledu sa osmatračnice na Novi Sad i okolinu. Kad smo se spustili, teška srca smo odvojili Nalu od dece da bismo nastavili sa šetnjom.

Nastavili smo da pratimo makadamski put, dok nismo sa naše desne strane videli putić sa markacijama. Mi smo skrenuli desno i put se nastavio nizbrdo kroz gustu šumu. Staza koju smo izabrali je kružna i duga oko 5 km. Ima nizbrdica i uzbrdica, ali nije teška i trebalo nam je oko 2 sata lagane šetnje.

Prelepa Fruška gora okupana sunčevim zracima

Prelepa Fruška gora okupana sunčevim zracima

Sve vreme je obeležena pa ne možete da se izgubite. Uživali smo u tišini šume sa povremenom pesmom ptica i šuma lišća pod našim nogama. Nala je trčkarala pored nas, noseći ogroman štap u ustima, pozivajući na igru čim malo zastanemo da uživamo u okruženju.

Nala u potrazi za drvetom

Nala u potrazi za drvetom

Šetnja je bila potaman, dovoljna da napunimo baterije za sledeću radnu nedelju. Kada stignete do bankine i glavnog puta, skrećete desno i vraćate se do spomenika. 

Za one koji žele da tačno ponove naš šetnju, obezbedili smo GPS podatke koje možete pratiti i postarati se da ne skrenete sa puta.

Ipak, naglasili bismo da nije poenta u tačnoj stazi, poenta je da se opustite, prepustite prirodi i napunite svoje baterije.

U narednim tekstovima pisaćemo vam i o ostalim stazama i izletištima na Fruškoj gori, jer ova planina pruža veliki broj mogućnosti za boravak u prirodi.

Ne zaboravite da pokupite smeće i da ne bacate svoje. Čuvajmo prirodu!

Previous
Previous

Rajac

Next
Next

Kanjon reke Gradac